Maailman nopeimmin kasvava urheilulaji!

Kenelle laji sopii?

Padel sopii oikeastaan kaikille! Se on hauska, sosiaalinen ja aloittelijaystävällinen peli. Perussäännöt ovat yksinkertaiset, joten peliin pääsee nopeasti sisälle. Pelikentän seinien ansiosta pallo ei yleensä karkaa kauas, eikä aikaa siten kulu pallojen hakemiseen. Koska mailan varsi on lyhyt, on lyöntejä helpompi hallita. Padelissa ei myöskään tarvitse samalla tavalla voimaa kuin esimerkiksi tenniksen syötössä.

Padelia pelataan yleensä nelinpelinä, mutta myös Suomesta löytyy harjoitteluun sopivia kaksinpelikenttiä. Padelia voi pelata esimerkiksi perheen kanssa tai ystäväporukalla. Peliä voivat pelata kaikenikäiset, eikä pelaajien tarvitse olla samantasoisia tai samanikäisiä pelatakseen yhdessä. Vaikka padel on vauhdikasta ja kuntoa kohottavaa, peli kyllä onnistuu, vaikkei kunto olisikaan rautainen. Padelia kutsutaan myös mailapelien shakiksi, sillä pelin lukemisesta ja strategiasta on apua. Laji virkistääkin siis sekä kehoa että mieltä. Sen aloittaminen on helppoa, mutta peli tarjoaa aina myös uusia haasteita, kuten erilaisten lyöntitekniikoiden opettelua.

Padelin historiaa

Padelin kehitti Enrique Corcuera Meksikossa vuonna 1969 yhdistelemällä squashia ja tennistä. Corcueran liikemiesystävä Alfonso of Hohenlohe-Langenburg innostui lajista ja rakennutti Espanjan ensimmäiset padelkentät Marbellaan vuonna 1974. Argentiinalainen Julio Menditeguy vei sieltä lajin Argentiinaan heti vuonna 1975.

Kansainvälinen Padelliitto eli International Padel Federation perustettiin vuonna 1991. Ensimmäinen kansainvälinen turnaus järjestettiin Madridissa vuonna 1992. Osallistujia oli Argentiinasta, Espanjasta, Ranskasta ja Yhdistyneestä kuningaskunnasta. Laji on ollut erityisen suosittu espanjankielisessä maailmassa, mutta 2000-luvun aikana se on aloittanut maailmanvalloituksen ja kasvattanut räjähtävää suosiota kaikkialla. Suomeen lajin toi Piukku Kopiloff, ja ensimmäinen, tosin väliaikainen kenttä pystytettiin vuonna 2003. Sen jälkeen Suomeen rakennettiin jonkin verran enemmän tai vähemmän pysyviä padelkenttiä, mutta vasta vuoden 2017 jälkeen lajin suosio ja sitä myöten kenttien rakentaminen on kiihtynyt. Padel on maailman nopeimmin kasvava laji, eikä suotta!

Säännöt lyhyesti

  • Pelataan aina nelinpelinä
  • Sama pisteenlasku kun tenniksessä
  • Syöttö tapahtuu pompun kautta alakautta, eikä maila saa syötössä nousta lantion yläpuolelle
  • Kaksi syöttöä kuten tenniksessä
  • Pallon osuttua vastapuolella maahan saa se seuraavaksi osua lasiin, muttei sivuverkkoon
  • Lyönneissä pallon on aina osuttava ensin vastapuolen kenttään, jonka jälkeen se on  pelattavissa
  • Omalta puolelta lyötäessä saa pallo osua oman puolen lasiseinään ennen vastapuolelle menoaan
  • Vastapuolella saa lyönti osua pompun jälkeen myös sivuverkkoon.

Lue liiton säännöt